Multi oameni considera ca infertilitatea este o „problema de sex feminin”. Cu toate acestea, aproape jumatate din toate cazurile de infertilitate implica probleme la barbati. De fapt, aproximativ 20-30% din cazurile de infertilitate sunt cauzate de productia prea mica de spermatozoizi a barbatului. Asadar, intr-un cuplu care nu reuseste sa aduca pe lume copii, atat femeia cat si barbatul trebuie sa mearga la medic pentru a investiga eventualele probleme. Acest lucru poate fi foarte jenant pentru unii, dar testarea precoce inseamna tratament precoce si, in cele din urma, o sarcina de succes.
Evaluarea initiala a fertilitatii masculine:
Cei mai multi doctori recomanda persoanelor care isi doresc copii sa vina la un control medical dupa un an de sex frecvent si neprotejat. In cazul barbatului, este necesara vizita la un urolog, aceasta presupunand un interviu si un examen fizic. Pacientul trebuie sa il puna la curent pe medic in legatura cu intregul sau istorc medical, cu medicamentele pe care le-a luat in ultimii ani si cu eventualele interventii chirurgicale la care a fost supus. Cel mai probabil, pacientul va fi intrebat, de asemenea, de stilul de viata pe care il duce, daca fumeaza, daca face sport in mod regulat si daca obisnuieste sa consume droguri. Totodata, pacientul trebuie sa fie sincer in legatura cu viata sa sexuala, inclusiv daca a avut sau nu boli cu transmitere sexuala sau alte probleme din aceasta sfera. Apoi, urologul va cere pacientului o mostra de material seminal pentru a analiza infertilitatea.
Teste pentru infertilitatea masculina:
Dupa ce infertilitatea a fost diagnosticata, urmeaza identificarea cauzei. Printre cele mai frecvente teste se numara: analiza spermei si a spermatozoizilor impreuna cu o examinare fizica aprofundata, masurarea marimii testiculelor, detectarea unui eventual varicocel si evaluarea hormonala, in special a testosteronului si a hormonilor care controleaza productia de spermatozoizi in organism. Expertii considera ca majoritatea cazurilor de infertilitate masculina nu sunt cauzate de dezechilibrele hormonale. De cele mai multe ori, problemele de infertilitate pornesc de la materialul seminal.
Analiza spermatozoizilor si a materialului seminal:
In timpul unei analize detaliate a materialului seminal, urologul va evalua numarul de spermatozoizi impreuna cu alte variabile, cum ar fi miscarea si forma acestora. Daca ai un numar mare de spermatozoizi, iar cei mai multi dintre ei au o forma normala, atunci ai o fertilitate buna. Dar exista si exceptii. Exista multi barbati care au sperma anormala sau un numar scazut de spermatozoizi, dar sunt totusi fertili. Aproximativ 15% din cazurile de infertilitate masculina nu sunt legate de numarul scazut de spermatozoizi sau de materialul seminal anormal. Daca analiza spermei este normala, medicul iti va cere sa faci din nou testul, doar pentru a confirma rezultatul. Cu toate acestea, doua rezultate normale ale testelor nu inseamna neaparat ca nu suferi de infertilitate. Daca medicul constata ceva in neregula in rezultatele testelor, s-ar putea sa iti solicite sa faci alte analize pentru a depista problema. Daca ai azoospermie (absenta spermei), afectiune cauzata, cel mai probabil, de un blocaj, medicul iti va recomanda o interventie chirurgicala corectiva.
Anticorpii anti-spermatozoizi:
Unii barbati produc anticorpi anormali care actioneaza impotriva spermatozoizilor, impiedicand fertilizarea. In astfel de cazuri, numarul de spermatozoizi este de obicei normal, dar este in mare masura absent in materialul seminal. Daca numarul de spermatozoizi este normal, dar nu apare in sperma, atunci exista unul dintre urmatoarele motive: ejaculare retrograda, absenta conductei prin care circula sperma sau un blocaj intre penis si testicule.