Folosirea laptopului in modul pe care il sugereaza numele („lap” inseamna poala, in limba engleza) a provocat si continua sa provoace multa ingrijorare cu privire la ferilitatea masculina din cauza supraincalzirii picioarelor si zonei intime. Chiar si in prezent, cand majoritatea laptopurilor au in componenta un cooler (dispozitiv de racire), barbatii care intentioneaza sa devina tati la un moment dat in viata trebuie sa aiba in vedere riscurile, conform sugestiilor expertilor.

„Barbatii au testiculele in afara corpului dintr-un motiv anume”, spune dr. Jesse N. Mills, profesor de urologie si director al Clinicii Barbatilor de la UCLA. „Testiculele trebuie sa fie cu cel putin doua grade Celsius mai reci decat restul corpului, iar orice factor care le poate afecta temperatura, va afecta si fertilitatea”.

Cercetarile care cauta legaturi intre fertilitatea masculina si baile fierbinti, sezutul indelungat pe scaun si alte surse de „hipertermie scrotala” se fac deja de cateva decenii. Aproape toate au ajuns la concluzia ca exista o legatura clara intre expunerea regulata la caldura a zonei intime si numarul si calitatea spermatozoizilor barbatilor.

„Factorul de caldura este un impact negativ bine cunoscut asupra fertilitatii, asa ca am vrut sa stim daca temperatura scrotala creste intr-adevar in timpul utilizarii indelungate a laptopului in poala”, spune dr. Yefim Sheynkin, profesor de urologie la SUNY Stony Brook, care a facut un studiu in anul 2005 impreuna cu un grup de cercetatori despre laptopuri si caldura pe care o genereaza. „Am constatat ca, odata cu utilizarea laptopului, temperatura scrotala creste semnificativ”. Dupa doar o ora de utilizare, temperatura scrotala creste cu aproximativ 0,15 grade Celsius.

Practic, modul in care barbatii folosesc laptopurile fac ca lucrurile sa se inrautateasca. Daca tin laptopul pe genunchi sau in poala, temperatura in zona intima va creste indubitabil. Aici sunt implicati, practic, doi factori: caldura produsa de laptop si cresterea temperaturii cauzata de tinerea picioarelor impreunate. (Aceasta este o veste proasta pentru barbatii care presupun ca sunt in siguranta daca tin o perna sub laptop.)

Inca nu este cert faptul ca utilizarea laptopului in poala va reduce fertilitatea si nu este inca clar cat de multa caldura este necesara pentru ca abilitatea barbatului de a concepe sa fie afectata. Dar petrecerea unei ore sau doua in fiecare seara pe canapea, cu un laptop in poala, va afecta, cu siguranta, sanatatea si vitalitatea spermei. Daca laptopul este folosit in fiecare zi, temperatura scrotala ramane ridicata aproape tot timpul – nu este suficient timp pentru a reveni la normal.

Iar incalzirea scrotala nu este singura problema de fertilitate cauzata de utilizarea frecventa a laptopului in poala. Desi dovezile nu sunt inca suficient de convingatoare, unele cercetari au asociat frecventele electromagnetice produse de dispozitivele laptopurilor si smartphone-urilor cu problemele de fertilitate atat ale barbatilor, cat si ale femeilor.

De razvan