Evitarea consumului de alcool in timpul preconceptiei si a sarcinii este, de obicei, considerata ca fiind responsabilitatea femeii. Principala preocupare privind consumul de alcool in timpul sarcinii se refera la riscul nou-nascutilor de a dezvolta o serie de dizabilitati comportamentale, fizice si cognitive mai tarziu in viata.
Dar cercetarile recente indica, de asemenea, o legatura intre alcool si dezvoltarea slaba a spermatozoizilor, ceea ce inseamna ca si barbatii trebuie sa fie atenti la consumul de alcool atunci cand incearca sa conceapa. O multitudine de studii arata ca parintii biologici care beau bauturi alcoolice in mod regulat pot avea un rol semnificativ in provocarea unor probleme de sanatate la copiii lor. Aceste studii arata, de asemenea, ca alcoolul are efecte negative la toate nivelurile sistemului reproducator masculin. Riscurile cele mai mari la care sunt supusi copiii reprodusi de catre tati care consuma frecvent alcool sunt legate de problemele neurologice, comportamentale si biochimice.
In Romania, barbatii consuma alcool la niveluri ridicate sau chiar riscante pentru sanatatea lor si nu numai. Expertii in sanatate recomanda nu mai mult de doua bauturi alcoolice standard pe zi. Potrivit statisticilor, barbatii romani consuma, in medie, de doua ori mult alcool decat se recomanda.
Aceste statistici sunt alarmante avand in vedere dovezile convingatoare privind impactul consumului excesiv de alcool asupra spermei, calitatii spermei, fertilitatii si sanatatii copilului.
Studiile pe animale au aratat ca o singura doza de etanol in captuseala stomacului (echivalenta cu o bautura normala la om) induce deteriorarea testiculelor, daunand formarea celulelor esentiale in sperma.
Intr-un alt studiu experimental, sanatatea si fertilitatea spermatozoizilor au fost evaluate la sobolanii masculi dupa administrarea alcoolului in stomac timp de zece saptamani. Rezultatele au confirmat ca alcoolul reduce semnificativ concentratia spermatozoizilor si capacitatea acestora de a se deplasa corect. Si niciunul dintre sobolanii expusi la alcool nu a fertilizat femelele, in ciuda confirmarii imperecherii reusite.
O multitudine de alte studii realizate pe animale au aratat, de asemenea, rezultate similare, sugerand ca etanolul are capacitatea de a deteriora sperma si fertilitatea.
Studiile facute pe oameni au sustinut si ele aceste constatari. Un studiu recent realizat pe 222 de tineri danezi (18-28 de ani) a urmarit consumul de alcool pentru a determina efectele sale asupra calitatii materialului seminal (volum, concentratie, numar total si forma).
Rezultatele au aratat ca numarul total de spermatozoizi, concentratia spermatozoizilor si procentul acestora cu forma normala se agraveaza la barbatii care beau mai mult. Aceasta asociere a fost raportata la barbatii care au consumat cel putin cinci unitati de alcool intr-o saptamana tipica, dar a fost cea mai pronuntata la barbatii cu un aport de peste 25 de unitati pe saptamana. Acest lucru sugereaza ca si consumul obisnuit de alcool poate afecta negativ calitatea materialului seminal.