Multe cupluri care nu reusesc sa conceapa au mai mult de o cauza a infertilitatii, prin urmare ambii parteneri sunt nevoiti sa mearga la medic pentru a descoperi problemele. De regula, sunt necesare mai multe teste pentru a determina cauza infertilitatii. Chiar si asa, este posibil sa nu se descopere nimic suspect legat de imposibilitatea de a face copii.
Testele de infertilitate pot fi costisitoare si, de cele mai multe ori, nu sunt acoperite de asigurare. Asadar trebuie sa stii ca, cel mai probabil, veti fi nevoiti sa cheltuiti o suma consistenta de bani pentru a face toate testele necesare pana cand aflati problema infertilitatii.
Diagnosticarea cauzelor infertilitatii masculina implica de obicei:
- Un examen fizic general si cercetarea istoricului medical. Acest lucru se refera la examinarea organelor genitale si la chestionarea pacientului de catre medic in legatura cu orice fel de conditie medicala mostenita, boli, raniri, probleme de sanatate cronice sau interventii chirurgicale care ar putea afecta fertilitatea. De asemenea, medicul ar putea dori sa afle cateva lucruri despre obiceiurile sexuale si evolutia sexuala in perioada pubertatii ale pacientului.
- Analiza de sperma. Probele de sperma pot fi obtinute in diferite moduri. Se pot furniza mostre in urma masturbarii si ejacularii intr-un recipient special in cabinetul medical. Din cauza credintelor religioase sau culturale, unii barbati prefera o metoda alternativa de colectare a materialului seminal. In astfel de cazuri, materialul seminal poate fi colectat prin utilizarea unui prezervativ special in timpul actului sexual.
Materialul seminal este apoi trimis la un laborator pentru a detecta numarul de spermatozoizi prezenti si pentru a cauta orice anomalie in forma (morfologia) si miscarea (motilitatea) spermei. La laborator se vor verifica, de asemenea, semnele eventualelor infectii ale materialului seminal.
Deseori, numarul de spermatozoizi fluctueaza semnificativ de la un specimen la altul. In cele mai multe cazuri, sunt necesare mai multe teste de analiza a materialului seminal in aceeasi perioada de timp pentru a ajunge la niste rezultate exacte. Daca analiza spermatozoizilor este normala, cel mai probabil ca medicul va recomanda pacientului de sex feminin o testare aprofundata inainte de a realiza alte teste suplimentare pentru infertilitatea masculina.
Optiuni de tratament pentru infertilitatea masculina:
Adesea, nu se poate identifica o cauza exacta a infertilitatii. Chiar daca nu se ajunge la un diagnostic clar, medicul ar putea totusi sa recomande pacientului anumite tratamente sau proceduri care sa sporeasca sansele unei sarcini.
Printre aceste tratamente si proceduri se numara:
- Interventiile chirurgicale. De exemplu, varicocelul poate fi adesea corectat chirurgical. De asemenea, vasectomiile anterioare pot fi inversate. In cazul in care barbatul nu poate ejacula, sperma poate fi colectata din testicule sau din epididim folosind tehnici speciale.
- Tratarea infectiilor. Tratamentele antibiotice ar putea vindeca infectiile tractului reproducator, dar nu vor restabili intotdeauna fertilitatea.
- Tratamentele pentru problemele sexuale. Medicatia si consilierea pot contribui la imbunatatirea fertilitatii in conditii precum disfunctia erectila sau ejacularea precoce.
- Tratamentele hormonale. Medicul ar putea recomanda tratamente cu hormoni barbatilor care se confrunta cu infertilitate cauzata de niveluri prea scazute sau prea ridicate de anumiti hormoni sau de probleme legate de modul in care organismul utilizeaza hormonii.
- Tehnologia de reproducere asistata (ART). Tratamentele ART implica obtinerea spermei prin ejaculare normala, extractie chirurgicala sau de la persoane donatoare, in functie de cazul si de dorintele pacientilor. Sperma se introduce apoi in tractul genital feminin sau se utilizeaza pentru a efectua fertilizarea in vitro sau pentru injectiile intracitoplasmice.