Daca esti ciclist de performanta sau daca esti, pur si simplu, pasionat de acest sport, cu siguranta ai auzit povesti legate de faptul ca mersul indelungat cu bicicleta cauzeaza infertilitate. Cu exceptia cazului in care discuti cu un medic, este dificil sa stii daca astfel de stiri se bazeaza pe fapte si daca ciclismul poate intr-adevar sa afecteze in mod negativ sanatatea sistemului reproducator al barbatilor. Desi studiile pe aceasta tema nu sunt concludente, ele indica totusi faptul ca ciclismul, practicat in mod frecvent pe distante lungi si ciclismul off-road poate scadea fertilitatea barbatilor.
Cauzele infertilitatii la barbati:
Principala cauza a infertilitatii la barbati este numarul scazut de spermatozoizi. Printre celelalte cauze se numara calitatea scazuta a spermei, motilitatea insuficienta a spermatozoizilor si deficientele materialului seminal, potrivit informatiilor culese de pe site-ul BabyHopes.com. Atat factorii de mediu, cat si cei fizici pot determina scaderea numarului de spermatozoizi, cea despre care am pomenit ca este cauza numarul 1 a infertilitatii. Daca ai incercat sa concepi timp de un an sau mai mult sau daca ai probleme la nivelul testiculelor, prostatei sau in orice alta parte a sistemului reproducator, discuta cu un medic specializat in problemele de fertilitate!
Ciclismul si infertilitatea:
Un studiu efectuat la Scoala Medicala de la Universitatea din Cordoba din Spania asupra mai multor sportivii care practica in mod profesionist triatlonul (un sport complex ce combina alergarea, ciclismul si inotul) a ajuns la concluzia ca ciclistii au mai multe semne de spermatozoizi anormali si un numar total de spermatozoizi mult mai mic decat ceilalti sportivi, in special cei care practica ciclismul pe distante mari. Cercetatorii care au efectuat studiul considera ca principalul motiv al conexiunii aparente dintre ciclism si infertilitate este cresterea temperaturii in zona intima datorata imbracamintei stranse. Exista insa si alti factori care scad infertilitatea in randul ciclistilor, printre acestia numarandu-se frecarea zonei intime de scaun si presiunea exercitata in timpul echitatiei.
Tipul de teren conteaza.
Presiunea scaunului bicicletei poate duce la infertilitate din cauza posibilei deteriorari a nervilor sensibili si a vaselor de sange in timpul ciclismului practicat pe teren accidentat. Motociclistii care calatoresc cu regularitate pe terenuri accidentate pot fi si ei in acest pericol. Terenul accidentat poate provoca mai multe daune decat terenurile plate din cauza naturii extreme ce determina ciclistul sa faca sarituri dese si, astfel, sa provoace si mai multa frecare intre scaunul bicicletei si zona sa intima.