Sursa foto Wikimedia

Unul din zece cupluri suferă de infertilitate şi se estimează că factorii care ţin strict de bărbat sunt responsabili de 30% din aceste cazuri.

Deşi bărbatul poate produce milioane de spermatozoizi într-o singură zi (comparativ cu 300–400 ovule eliberate în decursul întregii vieţii în cazul femeii), există factori externi (cum ar fi temperatura) care pot afecta sănătatea acestora. Deoarece spermatozoizii au nevoie de aproximativ 75 de zile pentru a ajunge la maturitate, orice afectare a acestora poate conduce pe termen lung la infertilitate.

Iată zece factori la care nu te-ai fi aşteptat să afecteze producţia de spermatozoizi.

Supraîncălzirea

Pentru a funcţiona la parametri optimi, testiculele trebuie să aibă o temperatură mai mica decât cea a restului corpului, de aceea natura le-a făcut organe externe.

Dacă temperatura lor creşte la peste 37˚C, producerea spermatozoizilor încetează şi acest lucru poate dura chiar şi luni de zile.

Băile fierbinţi

Căldura umedă nu este benefică pentru testicule. Potrivit unui studiu din anul 2007, chiar şi petrecerea a numai 30 de minute în jacuzzi sau în cada cu apă fierbinte poate să determine scadă temporar producţia de spermatozoizi.

Din fericire, acelaşi studiu a arătat că impactul băilor fierbinţi asupra spermei poate fi reversibil.

Totuşi, expunerea frecventă a testiculelor la temperaturi ridicate poate avea efecte de durată, având în vedere timpul relativ lung de care au nevoie spermatozoizii pentru a ajunge la maturitate.

Stările febrile

O afecţiune însoţită de stare febrilă poate avea aceleaşi efecte negative asupra spermatozoizilor. Un studiu din 2003 a constatat că numărul de spermatozoizi poate să scadă cu până la 35% ca urmare a unui episod febril.

Laptopul

Probabil te vei întreba ce legatură poate avea laptopul cu fertilitatea masculină. Conform unui studiu al Universităţii Stony Brook din New York, există o legătură între utilizarea laptopului şi creşterea temperaturii scrotului – ajungând până la 35˚C în anumite poziţii. De aceea, ar fi mai bine să laşi laptopul pe birou.

Sursa foto Wikimedia

Chilotul strâmt

Scoţienii se laudă cu fertilitatea lor şi asta datorită purtării kilt-ului. Se pare că diferenţa dintre purtarea boxerilor şi a chiloţilor strâmţi nu este atât de mare încât să afecteze grav fertilitatea. Totuşi, purtarea unui chilot foarte strâmt, aşa cum se întâmplă în cazul cicliştilor, pe o perioadă îndelungată, nu este o idee prea bună. Cu cât chilotul este mai strâmt, cu atât mediul de producere a spermatozoizilor este mai puţin favorabil.

Varicocelul

În jur de 15% dintre bărbaţi prezintă o dilatare a venelor scrotului, de obicei la testiculul stâng, denumită varicocel. Atunci când numărul de spermatozoizi este scăzut, medicul poate recomanda o intervenţie pentru îndepărtarea varicocelului.

Deşi nu este foarte clar procesul, prezenţa varicocelului se asociază cu scăderea numărului de spermatozoizi, posibil prin întreruperea fluxului sangvin, supraîncălzirea scrotului sau afectarea circulaţiei venoase la nivelul testiculelor.

Telefonul mobil

După cum descriu unele studii, utilizarea intensă a telefonului mobil (peste patru ore pe zi) poate afecta capacitatea reproductivă a bărbatului prin reducerea numărului de spermatozoizi, scăderea motilităţii lor sau modificarea morfologiei acestora.

Se recomandă purtarea telefonului într-o geantă şi nu în buzunar, unde este prea aproape de corp, pentru a limita expunerea la radiaţiile emise de acesta.

Obezitatea

Obezitatea este asociată întotdeauna cu creşterea nivelului hormonilor feminini (estrogen), reducerea numărului de spermatozoizi, disfuncţii sexuale şi infertilitate.

Conform unui studiu OMS din 2009, bărbaţii obezi au o funcţie testiculară diminuată asociată cu scăderea numarului de spermatozoizi, comparativ cu cei cu o greutate normală sau supraponderali.

Deşi obezitatea reduce numărul spermatozoizilor, doar cazurile extreme pot influenţa negativ potenţialul reproductiv al bărbatului.

Alcoolul, tutunul, drogurile

Tutunul, alcoolul şi drogurile pot afecta funcţia sexuală. Medicii recomandă limitarea sau evitarea consumului acestora atunci când vrei să procreezi.

Conform unui studiu din 2010, abuzul de alcool afectează atât producerea, cât şi calitatea spermei, în timp ce fumatul are un impact negativ asupra motilităţii spermatozoizilor.

Alte studii descriu faptul că fumatul mai poate determina afectarea structurii ADN-ului spermatozoizilor şi agravarea disfuncţiei erectile.

În ceea ce priveşte marijuana, aceasta poate reduce numărul de spermatozoizi şi funcţia lor.

Alte condiţii

Anomaliile congenitale, infecţiile, traumatismele sau vasectomia pot bloca eliberarea spermatozozilor în lichidul seminal.

Anomaliile congenitale pot cauza diminuarea severă a numărului spermatozoizilor sau chiar lipsa producerii acestora. De exemplu, o anumită formă de fibroză chistică poate determina lipsa formării canalului deferent (prin care sperma este transportată pentru a fi ejaculată).

De asemenea, prezenţa anticorpilor anti-spermatozoizi, dezechilibrele hormonale, cancerul testicular sau tulburările sexuale pot afecta producerea spermei.

De M. Anca