Nu se poate nega faptul ca sansele de a ramane insarcinata sunt mult mai mici dupa varsta de 40 de ani. Iar dupa 45 de ani, conform expertilor, este aproape imposibil sa ramai insarcinata folosindu-ti propriile ovule.
In acelasi timp, multe femei de peste 40 de ani raman insarcinate, unele folosind tratamente de fertilitate, altele nu. Iar o sarcina dupa 40 de ani poate veni cu cateva beneficii importante – atat pentru mama, cat si pentru copil.
Sarcina la orice varsta are avantaje si dezavantaje.
Avantajele unei sarcini dupa varsta de 40 de ani:
Mai multa experienta.
Probabil cel mai mare avantaj al conceperii unui copil la aceasta varsta este ca ai avut timp sa te dezvolti si sa vezi lumea. Acum, sunt sanse mult mai mari sa ai o situatie financiara buna si o cariera confortabila. Este posibil ca tu si partenerul tau sa fi trecut printr-o varietate de circumstante si experiente, ce pot fi o baza solida pentru formarea unei familii.
Mai multa intelepciune.
Exista dovezi ca mamele mai in varsta sunt, in general, mai bine educate decat mamele tinere si ca iau decizii parentale mai intelepte. De asemenea, au mai multe sanse sa alapteze si, conform unui studiu publicat in Jurnalul Asociatiei Americane de Nutritie, sa faca alegeri nutritionale mai sanatoase pentru copil, cum ar fi consumul fructelor proaspete in locul dulciurilor procesate.
Mai multa siguranta financiara.
Asteptarea unei varste mai inaintate pentru a concepe un copil are si beneficii financiare. Conform estimarilor, castigurile unei femei cresc cu 9% pentru fiecare an in care amana conceperea unui copil.
Dezavantajele unei sarcini dupa varsta de 40 de ani:
Dificultatea de a ramane insarcinata.
Cel mai mare dezavantaj al amanarii unei sarcini pana la 40 de ani este semnificativ: cu cat astepti mai mult, cu atat iti va fi mai greu sa ramai insarcinata. Acest lucru se datoreaza faptului ca rezerva ovariana scade semnificativ pe masura ce imbatranesti, iar ouale mai vechi sunt mai predispuse sa aiba probleme cromozomiale, crescand riscul de avort spontan si de malformatii congenitale.
Probabilitatea unei sarcini dificile.
Complicatiile sarcinii sunt o alta ingrijorare. Dupa 40 de ani, este mult mai probabil sa dezvolti hipertensiune arteriala si diabet in timpul sarcinii, precum si probleme ale placentei si complicatii la nastere.
Risc mai mare de nastere prematura sau de a naste un copil cu greutate prea mica.
Femeile de peste 40 de ani au mai multe sanse de a avea un copil cu greutate mica la nastere sau de a avea o nastere prematura. Totodata, studiile arata ca bebelusii nascuti de mame mai in varsta pot prezenta un risc crescut de diabet de tip 1 si hipertensiune arteriala.