Dacă nu foloseşti metoda calendarului sau un test de ovulaţie, există totuşi semne şi simptome care îţi indică perioada cea mai fertilă din lună. Urmăreşte în mod special apariţia crampelor, consistenţa mucusului cervical şi alte simptome care te pot ajuta să identifici cu destul de mare acurateţe momentul ovulaţiei.
- Creşterea dorinţei sexuale. Ai observat că în anumite momente ale lunii eşti mult mai dornică de a face sex? Acest lucru se întâmplă în preajma ovulaţie şi este modalitatea prin care natura îţi semnalează că e momentul să concepi.
- Intensificarea simţurilor (văz, gust, miros)
- Sâni mai tensionaţi şi dureroşi. Cele mai multe dintre femei îşi simt sânii mai sensibili şi uşor dureroşi în timpul ovulaţiei. Acest lucru apare în urma modificărilor hormonale care pregătesc corpul pentru o eventuală sarcină.
- Crampe pe o parte a abdomenului inferior. Denumite in limba germană Mittelschmerz (durerea de la mijlocul lunii). Aceasta durere este semnul că ovarul elibereaza ovulul.
- Modificări ale mucusului cervical. Vei putea observa că secreţiile vaginale au consistenţa unui mucilagiu (asemanator albusului de ou), acest lucru arata ca mucusul cervical a devenit mai subtire pentru a permite spermei sa ajunga cat mai repede la ovul. În acealşi timp el alcalinizează mediul acid al vaginului, care este mult mai prielnic spermatozoizilor. Perioada în care mucusul favorizează sperma scade odată cu vârsta; dacă la 20-25 de ani este de 5 zile, ajunge ca după 30 de ani să fie de numai două zile. După ovulaţie, mucusul are o consistenţă apoasă apoi revine la cea obişnuită.
- Modificarea temperaturii bazale. Multe femei nici nu îşi dau seama că se întâmplă acest lucru în fiecare lună. Dacă îţi vei monitoriza temperatura în mod constant (măsurare în fiecare zi la aceeaşi oră), vei observa că aceasta scade înainte de ovulaţie şi creşte imediat după acest moment. La momentul eliberării ovulului, temperatura bazală creşte cu 0,5ºC ca urmare a secreţiei de progesteron ce pregăteşte uterul pentru o eventuală sarcină.