Anovulaţia, sau lipsa ovulaţiei, este o dereglare a ciclului menstrual în care ovarul nu eliberează ovulul. Această situaţie se întâlneşte la 6 -15% dintre femei cu vârstă fertilă.
Lipsa ovulaţiei este fiziologică la pubertate, mai ales în primii doi ani după instalarea menstruaţiei, deoarece organismul nu a ajuns la maturitatea lui funcţională. În acelaşi timp, aproape toate femeile pot avea unul sau mai mult cicluri anovulatorii de-a lungul perioadei lor reproductive.
În majoritatea cazurilor, anovulaţia este cauza ciclurilor menstruale scurte. Dacă ovarul nu eliberează ovulul, nivelul progesteronului nu va mai creşte, aşa cum se întâmplă în mod normal la ovulaţie. În lipsa unui nivel adecvat al acestui hormon, mucoasa uterină (endometrul) nu se mai pregăteşte pentru o eventuală sarcină şi începe să fie eliminată, ceea ce se traduce prin apariţia menstruaţiei.
Pentru a fi sigură că anovulaţia este cauza ciclurilor menstruale scurte, poţi să faci un test de ovulaţie sau să te adresezi unui specialist.
Medicul îţi va recomanda măsurarea temperaturii bazale timp de câteva luni. Acest lucru înseamnă că, în fiecare dimineaţă, înainte de a te ridica din pat şi a mânca sau a bea ceva, trebuie să măsori temperatura şi să îţi notezi rezultatul. Dacă apar fluctuaţii importante, poate fi vorba despre anovulaţie.

Dacă nu poţi urma acest program, medicul îţi poate indica efectuarea unei ecografii endovaginale în urma căreia pot fi depistate mult mai rapid eventuale probleme la nivelul aparatului reproducător , dar şi volumul scăzut al foliculilor ovarieni.
De obicei, anovulaţia cronică este un rezultat al sindromului ovarului polichistic (SOPC), perimenopauză, al utilizării îndelungate a contraceptivelor orale sau al unui deficit nutriţional. Lipsa ovulaţiei mai poate fi cauzată de alăptarea la sân sau de stres excesiv.
SOPC afectează aproximativ 6,5% din femeile cu vârstă reproductivă. Acesta se caracterizează prin prezenţa ciclurilor menstruale neregulate – foarte scurte, foarte lungi sau, uneori, chiar lipsa menstruaţiei (amenoree).
De asemenea, variaţiile greutăţii corporale, dar şi obezitatea, pot avea ca manifestare lipsa ovulaţiei prin crearea unui dezechilibru hormonal.
Netratată, anovulaţia poate fi cauza mai multor complicaţii – dezechilibrul hormonal putând duce la pierderea anumitor trăsături sexuale, incluzând menstruaţia şi ovulaţia. Anovulaţia cronică poate conduce la infertilitate completă sau parţială.
De obicei, se recomandă schimbarea stilului de viaţă, adoptarea unei diete adecvate şi eliminarea factorilor de stres pentru ca ovulaţia să se reinstaleze.
Medicul poate prescrie anumite medicamente care induc ovulaţia, mai ales în cazul femeilor ce doresc să rămână însărcinate. Medicamente ca Pergonal sau Clomid sunt frecvent folosite pentru tratarea anovulaţiei, dar acestea se asociază şi cu efecte adverse. Dacă anovulaţia e însoţită de amenoree, se va încerca normalizarea ciclului menstrual prin medicaţie.
De asemenea, există multiple alternative naturale de a stimula ovulaţia şi fertilitatea, cum ar fi Vitex sau Tribulus, dar cel mai indicat este să ne adresăm în primul rând cauzei anovulaţiei.