ovulatia

Dupa cum multi dintre voi stiti deja, o femeie poate avea un ciclu menstrual regulat sau neregulat. Un ciclu menstrual regulat dureaza 28 de zile si consta in 3 faze principale: faza foliculara, faza luteala si menstruatia. Pe scurt, faza foliculara incepe in prima zi a ciclului menstrual de 28 de zile si se termina in prima zi de ovulatie, cand incepe faza luteala, apoi, faza luteala se termina cand incepe menstruatia.

Femeile au doua tipuri de organe genitale: intern si extern. Organul sexual feminin extern este alcatuit din clitoris, uretra, labiile mari si labiile mici. Organul sexual feminin intern este compus din vagin, cervix, cele doua tuburi fellopiene, cele doua ovare si uterul.

Ovarele au rolul de a secreta hormonii sexuali necesari la producerea ovulelor in cadrul procesului de ovulatie. In a 14-a zi a ciclului menstrual, unul dintre ovare produce un ovul care este transportat prin trompa uterina respectiva catre uter. Pe parcursul drumului catre uter, ovulul poate fi strapuns de un spermatozoid, moment in care se produce fertilizarea. Odata fecundat, ovulul se instaleaza pe peretii uterului, insa rolul principal al uterului este acela de a gazdui sarcina pe parcursul celor 9 luni de dezvoltare a fatului, pana la nastere. In cazul in care fecundarea nu are loc, ovulul este eliminat de organism, producandu-se menstruatia.

Perioada de ovulatie dureaza aproximativ 4 zile si numai in aceste zile o femeie poate ramane insarcinata. In aceasta perioada, semnele vizibile ale producerii ovulatiei includ temperatura corpului femeii ce creste cu un grad, sensibilitatea la nivelul sanilor si cresterea libidoului.

Daca organismul femeii este sanatos, implicand o alimentatie sanatoasa, lipsa stresului si a consumului de substante nocive (droguri, tutun, etc.), aceasta poate ramane insarcinata in aceste zile-cheie. La femeile care nu au un ciclu menrtsual regulat, se pot monitoriza procesele organismului pe o perioada de cateva luni de zile pentru estimarea cat mai corecta a perioadei de ovulatie.

De Monica