Esti ingrijorata ca iti intarzie ciclul desi stii ca nu esti insarcinata? Intarzierea ciclului menstrual este destul de frecventa, aproape toate femeile confruntandu-se cu aceasta situatie. Cauzele sunt multiple, variind de la dezechilibre hormonale la afectiuni medicale grave.
De asemenea, de doua ori in viata unei femei, este absolut normal ca ciclul menstrual sa fie neregulat: in primul an de menstruatie si cand incepe menopauza. Pe masura ce corpul femeii se apropie de menopauza, ciclul normal va deveni neregulat pana cand, in final, nu mai apare deloc.
Majoritatea femeilor care nu au ajuns la menopauza au, de obicei, ciclu la fiecare 28 de zile. Cu toate acestea, un ciclu menstrual sanatos poate aparea de la 21 la 35 de zile. Daca ciclul tau nu se incadreaza in aceste intervale, ar putea fi din urmatoarele cauze:
Stresul. Stresul ne poate da organismul peste cap in moduri pe care nici nu ni le imaginam. Declanseaza dezechilibre hormonale, ne schimba rutina zilnica si poate chiar sa afecteze partea creierului responsabila de reglarea ciclului menstrual – hipotalamusul. De-a lungul timpului, stresul poate chiar sa duca la aparitia bolilor serioase sau la crestere sau scadere brusca in greutate, toate acestea putand avea un impact asupra ciclului.
Greutatea corporala mult prea scazuta. Femeile care sufera de tulburari de alimentatie, cum ar fi anorexia sau bulimia, se pot confrunta cu cicluri menstruale neregulate. Urmarea unui tratament corespunzator pentru relgarea greutatii corporale va putea readuce ciclul la normal. Femeile care participa la maratoane sau alte evenimente sportive extrem de solicitante se pot confrunta si ele cu ciclu neregulat.
Obezitatea. La fel cum scaderea greutatii corporale poate provoca modificari hormonale, asa poate si obezitatea. Medicul nutritionist ar trebui sa recomande un plan de dieta si de exercitii fizice daca ajunge la concluzia ca obezitatea este intr-adevar motivul intarzierii ciclului menstrual.
Sindromul ovarelor polichistice. Aceasta este o afectiune care determina organismul sa produca mai multi hormoni masculini androgeni. Chisturile se formeaza pe ovare ca urmare a acestui dezechilibru hormonal. Acest lucru poate face ca ovulatia sa fie neregulata sau sa fie oprita de tot.
Anumite boli cronice. Exista cateva boli cronice, cum ar fi diabetul sau boala celiaca, ce pot afecta ciclul menstrual. Schimbarile nivelului de zahar din sange sunt legate de modificarile hormonale, asa ca, desi se intampla rar, diabetul poate provoca intarzieri si nereglari ale ciclului menstrual.
Boala celiaca provoaca inflamatii ce pot duce la deteriorarea intestinului subtire, impiedicand organismul sa absoarba substantele nutritive necesare. Acest lucru poate cauza intarzierea sau pierderea ciclului menstrual.