Dacă observi sângerări ușoare – pete mici de culoare roz sau maro – pe lenjeria intimă și crezi că ai putea fi însărcinată, ar putea fi vorba de sângerare în urma implantării. Aceasta se întâmplă la 6-12 zile după concepție și ai putea-o confunda ușor cu ciclul menstrual. De fapt, este un semn precoce de sarcină și nu este periculos, deci nu necesită tratament. Totuși, sângerările abundente (ce depășesc ciclul menstrual obisnuit) este o cauză de îngrijorare, caz în care trebuie să contactezi medicul, mai ales dacă implică și stări febrile, crampe și frisoane.

Cauze

După ce sperma fertilizează ovulul, se formează un embrion care, ajuns în uter, se implantează în țesut.
Uneori, când embrionul se atașează, cauzează puțină sângerare care nu este, însă, dăunătoare nici pentru mamă, nici pentru făt.

Simptome

Sângele ar putea fi mai deschis la culoare și mai ușor ca și consistență decât menstruația, fază în care crampele ușoare sunt ceva normal. Sângerarea tinde să se producă mai devreme decât grețurile de dimineață.

Tratament

Se va opri de la sine. Dacă îți faci griji că ai sângerat prea mult, sună-ți doctorul. Acesta ar putea întreba despre cantitatea observată pe lenjerie precum și cere detalii despre culoare și consistență.

Alte cauze ale sângerării

Femeile însărcinate pot sângera din diferite cauze, altele decât implantarea. Dacă este vorba de o sângerare abundentă, cu sau fără crampe ori dureri, sună medicul.

Dacă ești însărcinată și observi sânge, cauza poate fi:

De natură sexuală. Uneori se întâmplă timpuriu, deși se poate întâmpla în orice moment al sarcinii. Modificările hormonale din organism pot fi de vină. Ar trebui să se oprească de la sine.

Sarcină ectopică. Dacă embrionul se implantează în afara uterului, poți sângera cu dureri și crampe. Este periculos și trebuie să mergi urgent la doctor.

Pierderea sarcinii. Aproximativ 15% dintre sarcini se sfârșesc în primele câteva luni. Majoritatea femeilor ce trec prin asta, sângerează și simt crampe. Sună imediat medicul dacă știi că ești însărcinată și ai aceste simptome.

De Monica