Histerosonografia, numita si sonohisterografie, utilizeaza unde sonore pentru a produce imagini din interiorul uterului unei femei si pentru a gasi cauzele sangerarilor vaginabile inexplicabile. Histerosonografia se efectueaza foarte mult ca un examen ginecologic si implica inserarea unui traductor in vagin dupa ce se goleste vezica. Folosind acest mic tub, medicul va injecta o cantitate mica de solutie salina sterila in cavitatea uterului si va studia endometrul (tesutul cu care este captusit uterul) utilizand traductorul cu ultrasunete. Aceasta procedura nu utilizeaza radiatii ionizante, nu are efecte nocive cunoscute si ofera o imagine clara a tesuturilor moi care nu apar bine pe imaginile cu raze X.
Cel mai bine este sa efectuezi o histerosonografie la o saptamana dupa menstruatie pentru a evita riscul de infectie. Nu este necesara o pregatire speciala pentru aceasta procedura. Totodata, pacienta care se supune acestei examinari trebuie sa-si lase bijuteriile acasa si sa poarte haine largi si confortabile, preferabil o rochie lejera.
Principalele motive pentru care se cere efectuarea unei histerosonografii:
Histerosonografia este o tehnica valoroasa pentru evaluarea sangerarilor vaginale inexplicabile care pot fi rezultatul anomaliilor uterine, cum ar fi:
- polipii;
- fibromul;
- atrofia endometriala;
- enderemia;
- leziunile maligne;
- defectele congenitale.
Sonohisterografia este, de asemenea, utilizata pentru a investiga anomaliile uterine la femeile care sufera de infertilitate sau care au trecut prin mai multe avorturi.
Pentru a obtine rezultate mai bune, medicul va recomanda, de asemenea, o ecografie Doppler. Aceasta ecografie va ajuta medicul sa vada si sa evalueze:
- blocarea fluxului sanguin (cum ar fi cheagurile);
- fluxul de sange in polipi, tumori si in malformatiile congenitale;
- venele varicoase pelvine si anevrismele.
Care sunt avantajele histerosonografiei?
- De regula, este neinvaziva (nu utilizeaza ace sau injectii);
- Ocazional, un examen cu ultrasunete poate fi temporar incomod, dar nu ar trebui sa fie dureros;
- Ecografia este disponibila pe scara larga, este usor de utilizat si este mai putin costisitoare decat alte metode imagistice;
- Imagistica cu ultrasunete este extrem de sigura si nu utilizeaza nicio radiatie ionizanta;
- Scanarea cu ultrasunete ofera imagini clare ale tesuturilor moi care nu apar bine la testele cu raze X;
- Sonohisterografia este o procedura simpla, minim invaziva, care este bine tolerata de paciente si are rareori complicatii;
- Sonohisterografia dureaza foarte putin si ofera imagini excelente ale uterului si endometrului;
- Multe anomalii uterine care nu pot fi vazute in mod adecvat la ecografiile endovaginale de rutina pot fi vazute in detaliu la sonohisterografie.