Daca citesti asta, probabil ca ai inceput deja sa te interesezi de fertilitatea si rezerva ta ovariana. Poate ca ai intrebat ginecologul sau ai cautat informatii pe Google despre hormonii responsabili de fertilitatea ta. Ei bine in acest articol iti vom raspunde la cateva dintre intrebarile care, cu siguranta, te framanta.
Inainte de toate, trebuie sa stii ca anumiti hormoni pot fi un indicator al rezervei ovariene. Stiind care este nivelul acestor hormoni in organismul tau, vei afla in ce stadiu se afla fertilitatea ta. Rezerva ovariana este termenul care se refera la numarul de oua – cate oua ai in ovare, care pot fi fertilizate de sperma si care pot duce la o sarcina. In timp si pe masura ce imbatranesti, numarul de oua scade. Aceasta scadere a rezervei ovariene se intampla cu o rata mai mare cu cat esti mai in varsta.
Exista 3 hormoni care pot indica rezervele ovariene: AMH (hormonul anti-mullerian), FSH (hormonul de stimulare foliculara) si E2 (estradiolul).
Studiile arata ca AMH este cel mai bun indicator al rezervei ovariene. Nivelurile tale de AMH (scazute, normale, inalte) se coreleaza direct cu numarul de oua ramase. FSH poate si el sa detecteze rezerva ovariana, dar este important sa fie verificat impreuna cu E2, deoarece nivelurile ridicate de E2 pot suprima FSH. In consecinta, daca nivelul de FSH este suprimat de catre E2, masurarea FSH poate sa nu reprezinte cu exactitate rezerva ta ovariana.
Asadar, care este mai important? AMH sau FSH si E2?
Testul AMH este considerat un test superior pentru rezerva ovariana, deoarece poate detecta modificarile ovariene un pic mai devreme in viata. In plus, in timp ce nivelul FSH poate varia de-a lungul ciclului si de la o luna la alta, AMH este mai stabil decat FSH.
In concluzie? Testarea AMH este unul dintre cele mai bune teste de rezerva ovariana. Cu toate acestea, pentru a obtine imaginea cea mai cuprinzatoare si completa a rezervei ovariene si a fertilitatii in general, indicat ar fi sa testezi si nivelurile hormonilor FSH si E2. Cu cat obtii mai multe date, cu atat mai bine. Este important sa retii ca, in plus fata de rezerva ovariana, hormonii ofera si alte informatii. AMH, de exemplu, este un indicator al momentului in care este posibil sa intri la menopauza, cum poate organismul tau sa raspunda la proceduri precum FIV si care este probabilitatea sa ai avort spontan.